1. Penge nok

I dette tema skal du lære mere om målene 1, 8 og 9. De handler om at få mennesker ud af fattigdom og finde på kreative måder at skabe økonomisk vækst, smart transport og ordentligt arbejde til alle.

Det er sådan set ikke, fordi verden mangler penge.  De penge, der er, er bare meget ulige fordelt, så få mennesker ejer en rigtig stor del af verdens rigdom. På Gapminders Dollarstreet kan du se eksempler på det. Prøv at kigge på nogle af familiernes hjem, og se hvor forskelligt mennesker bor.

Her kan du for eksempel møde familien Butoyi fra Burundi i Afrika. De bor fem personer i et lerhus med to værelser uden toilet eller vand. De synes, at det bedste de ejer er deres køer og deres tøj, og de drømmer om engang at kunne købe et ordentligt hus. Se mere om familien Butoyi på Gapminders Dollarstreet.

Men fattigdom findes ikke kun i lande i Afrika. I USA har familien Hadley fået en lejlighed med ét værelse for hjemløse familier. Alle deres penge går til husleje og mad. De håber engang på, at de kan købe en telefon og få deres eget hjem. Læs videre om familien Hadley på Gapminders Dollarstreet, og se om du kan finde nogle eksempler på virkelig rige familier forskellige steder i verden.

Eksempler og inspiration

I boksene nedenunder finder du eksempler på, hvordan man helt konkret arbejder med temaerne i mål 1, 8 og 9. Både ude i den store verden og herhjemme i Danmark. Et eksempel er, at regeringen gør reparationer billigere, og et andet eksempel er, at lave smartere transport i og imellem byerne. 

I den tredje boks finder du inspiration til, hvordan du selv kan give dig i kast med dette tema. Og være med til at forandre noget i dit eget lokalsamfund.

Det globale eksempel

Det globale eksempel

Det lokale eksempel

Det lokale eksempel

Inspiration til at forandre

Inspiration til at forandre