I dette tema skal du lære mere om målene 1, 8 og 9. De handler om at få mennesker ud af fattigdom og finde på kreative måder at skabe økonomisk vækst, smart transport og ordentligt arbejde til alle.
Det er sådan set ikke, fordi verden mangler penge. De penge, der er, er bare meget ulige fordelt, så få mennesker ejer en rigtig stor del af verdens rigdom. På Gapminders Dollarstreet kan du se eksempler på det. Prøv at kigge på nogle af familiernes hjem, og se hvor forskelligt mennesker bor.
Her kan du for eksempel møde familien Butoyi fra Burundi i Afrika. De bor fem personer i et lerhus med to værelser uden toilet eller vand. De synes, at det bedste de ejer er deres køer og deres tøj, og de drømmer om engang at kunne købe et ordentligt hus. Se mere om familien Butoyi på Gapminders Dollarstreet.
Men fattigdom findes ikke kun i lande i Afrika. I USA har familien Hadley fået en lejlighed med ét værelse for hjemløse familier. Alle deres penge går til husleje og mad. De håber engang på, at de kan købe en telefon og få deres eget hjem. Læs videre om familien Hadley på Gapminders Dollarstreet, og se om du kan finde nogle eksempler på virkelig rige familier forskellige steder i verden.
Eksempler og inspiration
I boksene nedenunder finder du eksempler på, hvordan man helt konkret arbejder med temaerne i mål 1, 8 og 9. Både ude i den store verden og herhjemme i Danmark. Et eksempel er, at regeringen gør reparationer billigere, og et andet eksempel er, at lave smartere transport i og imellem byerne.
I den tredje boks finder du inspiration til, hvordan du selv kan give dig i kast med dette tema. Og være med til at forandre noget i dit eget lokalsamfund.
Det globale eksempel
Det lokale eksempel
Inspiration til at forandre
-
Det globale eksempel
Vi kan skabe flere jobs ved at reparere ting mere. I Sverige og Frankrig har man besluttet, at det skal være billigere for folk, at få repareret deres telefoner, computere og andre maskiner. Derfor har man lavet nogle nye love, som gør reparationer billigere. Det er en god ting, fordi vi smider for meget ud. Især, hvis det er nemmere og billigere at smide ud end at reparere.
Vi skal blive bedre til at bevare vore ressourcer, så de ikke går til spilde. Vi skal ikke købe og smide væk. I stedet skal vi genbruge og genanvende. Dette kaldes cirkulær økonomi. Det kan du læse mere om her.
Vi bliver nødt til at tænke meget mere bæredygtigt, når vi producerer varer, og når vi forbruger. Vi skal tænke mere over, hvordan vi bruger jordens ressourcer. I 2016 havde vi den 8. august brugt alle jordens ressourcer for hele året
Det går godt med at bekæmpe fattigdom i verden. Men der er stadig meget at gøre for at udrydde fattigdom helt. Vi skal tænke innovativt, og finde på nye måder at bekæmpe fattigdom på. Fattige mennesker arbejder tit under dårlige forhold, får lav løn og har næsten ingen rettigheder.Det lokale eksempel
Forurening fra biler er et stort problem. Det påvirker vejret og den luft, som vi indånder. Århus bygger en letbane for at få færre biler i byen, og fjerne noget af forureningen. Målet er at få flere folk ud af bilerne og ind i letbane og busser. Det vil give mindre forurening.
Andre byer har indført gratis lokal transport i busser og rutebiler. Det gør det muligt hurtigt at komme ind til byen. Folk uden bil, som bor langt væk, kan lettere komme frem og tilbage fra job. Byen bliver et behageligere sted at være uden for meget os fra biler.
Biler og parkeringspladser tager meget plads op i byerne. Vi kan bruge pladsen til parker og legepladser i stedet.
Hvis det bliver let at komme ind til arbejdet i byen ude fra de mindre byer, er det muligt at flere vil flytte på landet. Så kommer der mere liv og butikker i de mindre byer.
En anden måde at få færre biler i byer er at deles om en bil. I stedet for at alle har bil, deler flere familier en bil.Inspiration til at forandre
Noget af det som du kan gøre for at hjælpe til med at opnå Verdensmålene er at opfinde noget nyt, forbedre noget gammelt eller få andre med på dine gode ideer.
Jo mere du ved om fattigdom i verden, jo mere kan du fortælle andre om det. Så har vi en større chance for at udrydde fattigdom.
Du kan også checke op på de virksomheder, som sælger varer du gerne vil købe. Sørger de for gode forhold for de folk, som arbejder på deres fabrikker? Genbruger fabrikken materialer? Er det en bæredygtig virksomhed?
Hvis du hører om butikker og andre arbejdspladser, hvor de behandler folk dårligt, så fortæl det til andre. Få andre med på at kritisere stedet.
Hvis du er god til teknik og teknologi, så kan du jo måske være med til at organisere et hackaton, hvor du sammen med andre udvikler gode opfindelser, der kan være med til at forandre verden.