2. En fremtid for alle

I dette tema skal du lære mere om målene 4, 5 og 10, som handler om menneskers muligheder og ligestilling. Alle skal have muligheden for ordentlig skolegang, og har krav på at blive behandlet lige. Vækst skal komme alle til gavn, så vi ikke efterlader mennesker i fattigdom.

De fleste børn går i skole, hvor de lærer at læse og skrive. Men ikke alle får muligheden. I stedet må de arbejde, så familien kan få noget spise. Andre steder har familien kun penge til at sende nogle af deres børn i skole. Det kan også være, at der slet ikke er nogen skole, eller at forældrene ikke vil sende deres børn i skole.

Ligestilling betyder, at drenge og piger, mænd og kvinder har lov til at gøre det samme. Det gælder både for skolegang, sundhed og ret til at sige nej. Og en hel masse andet.

Den 20. marts er international glædesdag. FN får hjælp af smølferne til at fejre dagen. De er små, de er blå, og så vil de gerne have os til at passe på hinanden og på planeten. I smølfernes lille landsby lever de fredeligt og passer på hinanden. De vil gerne lære os om, hvordan vi kan blive mere som dem. Med den internationale glædesdag kan smølferne dele deres glæde og venskab med os. De vil gerne have jer med.  Se den lille video, og hvis du er rigtig god til engelsk, kan du også prøve quizzen.

Eksempler og inspiration

I boksene nedenunder finder du eksempler på, hvordan man helt konkret arbejder med temaerne i mål 4, 5 og 10. Både ude i den store verden og herhjemme i Danmark. Du kan læse om børnearbejde og om ligestilling i Danmark.

I den tredje boks finder du inspiration til, hvordan du selv kan give dig i kast med dette tema. Og være med til at forandre noget i dit eget lokalsamfund.

Det globale eksempel

Det globale eksempel

Det lokale eksempel

Det lokale eksempel

Inspiration til at forandre

Inspiration til at forandre