I dette tema skal du lære mere om målene 4, 5 og 10, som handler om menneskers muligheder og ligestilling. Alle skal have muligheden for ordentlig skolegang, og har krav på at blive behandlet lige. Vækst skal komme alle til gavn, så vi ikke efterlader mennesker i fattigdom.
De fleste børn går i skole, hvor de lærer at læse og skrive. Men ikke alle får muligheden. I stedet må de arbejde, så familien kan få noget spise. Andre steder har familien kun penge til at sende nogle af deres børn i skole. Det kan også være, at der slet ikke er nogen skole, eller at forældrene ikke vil sende deres børn i skole.
Ligestilling betyder, at drenge og piger, mænd og kvinder har lov til at gøre det samme. Det gælder både for skolegang, sundhed og ret til at sige nej. Og en hel masse andet.
Den 20. marts er international glædesdag. FN får hjælp af smølferne til at fejre dagen. De er små, de er blå, og så vil de gerne have os til at passe på hinanden og på planeten. I smølfernes lille landsby lever de fredeligt og passer på hinanden. De vil gerne lære os om, hvordan vi kan blive mere som dem. Med den internationale glædesdag kan smølferne dele deres glæde og venskab med os. De vil gerne have jer med. Se den lille video, og hvis du er rigtig god til engelsk, kan du også prøve quizzen.
Eksempler og inspiration
I boksene nedenunder finder du eksempler på, hvordan man helt konkret arbejder med temaerne i mål 4, 5 og 10. Både ude i den store verden og herhjemme i Danmark. Du kan læse om børnearbejde og om ligestilling i Danmark.
I den tredje boks finder du inspiration til, hvordan du selv kan give dig i kast med dette tema. Og være med til at forandre noget i dit eget lokalsamfund.
Det globale eksempel
Det lokale eksempel
Inspiration til at forandre
-
Det globale eksempel
Saima fra Bangladesh er nødt til at samle gamle klude, som hun kan sælge. Hendes familie er meget fattig, så Saima og hendes søskende må hjælpe til med at skaffe penge til mad. De har ikke råd til at gå skole. Heldigvis har Saima hørt om et UNICEF-center, hvor hun kan få lidt undervisning hver dag. Hun skal stadig arbejde, men nu får hun lidt skolegang. Læs mere om Saima her.
UNICEF hjælper børn over hele verden. Børn har ret til at være børn, og til at gå i skole. Heldigvis er antallet af børn som er nødt til at arbejde i stedet for at gå i skoles faldet. Børnearbejde er almindeligt i de lande, hvor der er allerflest fattige.
Læs billedhistorien om Mukesh, eller se en lille video eller læs mere om børnearbejde her. (Foto: UNICEF)Det lokale eksempel
Danmark klarer sig så nogenlunde i forhold til ligestilling. Kvinder får alligevel ikke helt så meget i løn som mænd for det samme arbejde. Vi har heller ikke særligt mange kvindelige topchefer, og piger og kvinder laver mest husligt arbejde.
Flere mænd end kvinder har ikke noget arbejde. Det er kun to tredjedele af mænd, som tager orlov, når de bliver far. Der er flere mænd end kvinder, som begår kriminalitet, og desværre er der også flest mænd, som ikke har et hjem og må bo på gaden.
Så selv om vi har ligestilling i Danmark i form af lovgivning, så skal vi brydes med mange gamle vaner, hvis vi skal opnå en reel ligestilling.
Det er til gengæld pigerne, som får de højeste karakterer i skolen. I Danmark er der gratis skolegang for alle. De som vil have en uddannelse, kan også få det gratis.Inspiration til at forandre
Noget af det som du kan gøre for at hjælpe til med at opnå Verdensmålene er at opfinde noget nyt, forbedre noget gammelt eller få andre med på dine gode ideer.
Du kan støtte ligestilling ved at tale imod, når du oplever nogen som helst form for forskelsbehandling. Alle skal have samme muligheder uanset deres køn, baggrund eller krop. Det er også vigtigt, at tale om at piger er helt okay, som de er. Piger og kvinder bliver nemlig holdt mere øje med i forhold til deres adfærd, holdninger, seksualitet og hvordan de i det hele taget opfører sig.
Foreningen Verdens Bedste Nyheder oplyser om Verdensmålene. Her kan du være med til at diskutere vores fælles fremtid. Du spiller nemlig en stor rolle for vores fremtid. Besøg siden og læs mere om Verdens Bedste Nyheder.
Senere kan du være med til at gøre Verdensmålene mere kendte. Skriv til din lokale biograf og spørg om de ikke vil vise film om Verdensmålene før filmen. Du kan også lave din egen folder om et eller flere af Verdensmålene og dele dem ud.
(Foto: Malte Kristiansen/Verdens Bedste Nyheder)