4. Sunde kroppe

I dette tema skal du lære mere om målene 2, 3 og 6. De handler om at gøre noget ved, at alt for mange mennesker stadig lever under for dårlige forhold. Med dårlig adgang til mad, rent vand til at drikke og vaske sig i og et sundhedsvæsen, der fungerer.

I Danmark er vi så vant til at have nem adgang til mad, vand og sundhed, at vi måske slet ikke tænker over, hvor rart det er. Når køleskabet er ved at være tomt, går vi bare ned i et supermarked og handler ind. Vi drejer bare på hanen, så kommer der vand. Vi trykker på toilettet, så skyller det ud. Og vi ringer til lægen eller 1-1-2, og så får vi hjælp, hvis vi er blevet syge eller er kommet til skade. For nogle år siden blev mange lokale sygehuse nedlagt i Danmark. Så blev folk klar over, hvor trygt det var med professionel hjælp i nærheden, når man bliver syg.

I mange lande er det helt normalt, at man er overladt til sig selv og sin familie, hvis man kommer til skade, bliver syg eller når kvinder skal føde. I Danmark tænker vi ikke på det at føde som noget farligt. Men det kan det faktisk godt være, især når der ikke er professionel hjælp i nærheden, hvis der opstår problemer undervejs i fødslen. Mål 3 handler om, at alle lande skal have et godt sundhedssystem. Og at der ikke skal være for langt til lægen, når man bliver syg.

Mange steder er det dagligdag, at man skal hente rent vand langt væk. Det er det fx for familien Jacques fra Haiti. De lever i et lille lerhus med ét værelse og bliktag. Huset har ingen elektricitet og hverken toilet eller rindende vand. Familien henter deres vand en times gang fra huset, og de bruger næsten alle deres penge på mad. Se mere om familien Jacques på Gapminders Dollarstreet.

Eksempler og inspiration

I boksene nedenunder finder du eksempler på, hvordan man helt konkret arbejder med temaerne i mål 2, 3 og 6. Både ude i den store verden og herhjemme i Danmark. Her kan du læse om toiletter og madspild.

I den tredje boks finder du inspiration til, hvordan du selv kan give dig i kast med dette tema. Og være med til at forandre noget i dit eget lokalsamfund.

Det globale eksempel

Det globale eksempel

Det lokale eksempel

Det lokale eksempel

Inspiration til at forandre

Inspiration til at forandre