5. Stram op!

I dette tema skal du lære mere om målene 11, 12, 16 og 17. De handler om, at vi skal tænke over vores forbrug, arbejde sammen og sørge for fred. Og de handler også om, at vi skal have byer, som er rare at bo i. Vi kan kun opnå Verdensmålene, hvis vi kan arbejde sammen. Så vi skal også have orden på politistationen og i ministerier.

I Danmark lever vi i fred, men sådan er det ikke alle steder. Amina Idle fra Somalia var nødt til at flygte fra sit hjem på grund af krig. Hun bor nu i en hytte af blikplader og klude, og tigger på gaden for at skaffe mad til sin familie.

Læs mere om Amina på Gapminders dollarstreet

Danmark skal være med til at støtte op om fred i andre lande. Det skal vi blandt andet ved at hjælpe de fattigste lande med at have demokratiske valg. Men vi har også vores egne problemer.

Vi smider for eksempel mad ud, som ikke fejler noget, og vi forurener naturen. Et af målene handler om at lave byer, som ikke forurener. Vi skal nemlig tænke over, hvordan vi lever. Og de små ændringer, som vi kan lave i hverdagen. En smart by er en by, hvor moderne teknologi hjælper os til at ændre mange daglige ting.

Eksempler og inspiration

I boksene nedenunder finder du eksempler på, hvordan man helt konkret arbejder med temaerne i mål 11, 12, 16 og 17. Både ude i den store verden og herhjemme i Danmark. Du kan læse om en bæredygtig by i en Abu Dhabi og om hvordan Vejle bliver smartere.

I den tredje boks finder du inspiration til, hvordan du selv kan give dig i kast med dette tema. Og være med til at forandre noget i dit eget lokalsamfund.

Det globale eksempel

Det globale eksempel

Det lokale eksempel

Det lokale eksempel

Inspiration til at forandre

Inspiration til at forandre